Cărţile care mă ȋnsoţesc



“Alchimistul” de P.Coelho. 
Aceasta poveste, uluitoare in simplitatea si intelepciunea ei, este despre un pastor andaluz pe nume Santiago care isi paraseste casa din Spania, aventurandu-se in Africa de Nord in cautarea unei comori ingropate in Piramide. Pe drum intalneste o tiganca tanara si frumoasa, un barbat care isi spune rege si un alchimist, care ii arata calea. Nimeni nu stie care este comoara sau daca Santiago poate depasi obstacolele intalnite in drumul prin desert. Dar ceea ce incepe ca o aventura copilareasca pentru a descoperi locuri exotice si bogatii lumesti se transforma intr-o cautare de comori ce nu pot fi aflate decat inlauntrul tau.
  Plina de seva, evocatoare si profund umana, povestea lui Santiago este un etern indemn de a ne urma visele si de a ne asculta inima.Romanul poate fi apreciat de catre adolescenti, femei, cei in nevoia ridicarii moralului prin mesajul oarecum simplist si idealist cum ca fiecaruia i se poate intampla ceva bun in viata, prin parcurgerea caii deja prescrise. Cei ce cauta explicatia cioraniana a existentei noastre vor ramane dezamagiti. Chiar daca romanul poate fi parcurs in numai cateva ore ale serii, o mare parte din text e doar risipa de cuvinte.
“Mereu îţi faci prieteni noi şi nici nu trebuie să stai cu ei zi de zi. Când ne vedem tot timpul cu aceleaşi persoane, ele ajung să facă până la urmă parte din viaţa noastră. Şi cum ele fac parte din viaţa noastră, încep să vrea să ne-o schimbe. Dacă nu eşti aşa cum vor, se enervează. Fiindcă toată lumea are o noţiune exactă despre cum trebuie să ne trăim viaţa. Şi nimeni nu ştie cum trebuie să-şi trăiască propria-i viaţă.”
“Dragostea adevărată se concentrează asupra celeilalte fiinţe umane. Înseamnă o dorinţă puternică de a o face fericită, de a-i împlini nevoile şi de a-i proteja interesele.”
“Tot ceea ce se întâmplă o dată poate să nu se mai întâmple niciodată, dar tot ceea ce se întâmplă de două ori se va întâmpla cu siguranţă şi a treia oară.”



” Valurile” Virginia Woolf

Considerat a fi capodopera  Virginiei Woolf Valurile (1931) este povestea unui grup de șase prieteni ale căror meditații, ale caror monologuri interioare creează o atmosfera tensionata  care se aseamănă mai mult cu un poem în proză decît cu un roman.Romanul descrie posibilitatea de comunicare şi dragostea dintre indivizi în faţa încercărilor vieţii, dar şi a morţii.Valurile este romanul experimental care i-ti pune simtul ratiunii la incercare, pentru că nu știi niciodată a cui e vocea care povestește. Toate cele 9 parți au la început o descriere al unui moment al zilei, de dimineața până seara, care corespunde simbolic vârstelor și etapelor vieții.Romanul citit in original este cu mult mai interesant i-si pastreaza textura filosofica originala.



” Crimă şi pedeapsă” de  Feodor  Dostoievski

Romanul descrie mizeria, sărăcia, pesimismul, dragostea, crimă. Acestea toate reprezinta greutatea crucii dusa de tinarul student Raskolnikov.Complexitatea personajului principal si reflectiile sale interiare te fac la multe lucruri sa reflectezi! Asta
Cele mai evidentiate cugetari din roman.
“Cel care are putere, care are mintea şi sufletul tare, acela domneşte peste ceilalţi! Cine cutează mult, acela are dreptate în ochii lor. Cine îi înfruntă şi îi dispreţuieşte, acela ajunge la ei legiuitor şi cu cât cuteaşă mai mult, cu atât e mai respectat. Aşa a fost totdeauna şi aşa va fi mereu.”
“Nu există pe lume ceva mai greu decât sinceritatea şi ceva mai uşor decât linguşirea. Dacă în sinceritate se strecoară numai a suta parte dintr-o notă falsă, se produce o disonanţă şi apoi e bucluc. Dacă în linguşire absolut toate notele sunt false, ea totuşi face plăcere şi este ascultată fără supărare. O plăcere grosolană, totuşi plăcere.”
“Într-un fel, suntem cu toţii, şi destul de frecvent, nişte nebuni, cu singura deosebire că “bolnavii” sunt ceva mai într-o doagă ca noi.”
“În sărăcie mai păstrăm încă nobleţea sentimentelor înnăscute. În mizerie însă, nu le mai păstrează nimeni niciodată!”
“E de ajuns să-ţi păstrezi prezenţa de spirit şi întreaga putere de voinţă, şi obstacolele vor fi învinse la timpul lor, pe măsură ce le voi studia mai multe amănunte.”


”Raţiune și simţire” – Jane Austen


 este una dintre acele carti pe care le citesti cu sufletul la gura si  pe care le apreciezi pentru complexitatea personajelor,pentru intriga ce da viata romanului. J.Austen ne prezinta viata surorilor Dashwood, sensibila Elinor si pasionata Marianne, ale caror sanse de a se casatori par condamnate pentru totdeauna de brusca pierdere a averii familiei.Ele

se muta în casuta oferita de o ruda binevoitoare si, in ciuda situatiei
în care au ajuns, Elionor si Marianne se încapataneaza sa caute 
romantismul într-o societate obsedata de avere si de statutul social.Intr-o
combinatie migaloasa de interese, reputatie a familiei, galanterie si 
morala sociala vor lua nastere pasiuni mistuitoare, cu nimic mai prejos 
decit povestile de dragoste de astazi. Astfel, in dulcele stil clasic, 
Jane Austen redescopera pentru dumneavoastra, decent si moral, o epoca 
romantica a trairilor, o sinceritate dezarmanta a simturilor.

“Pianistul " de Wladyslaw Szpilman  


La 23 septembrie 1939, un tanar pianist evreu canta live la radioul din Varsovia Nocturna in do minor a lui Chopin. Muzica inceteaza brusc, odata cu primele expiozii ale bombelor germane lansate asupra Poloniei. Asa incepe moartea unui oras - si tragedia umana care a marcat deja doua secole. Dupa sase ani, muzica reincepe: aceeasi Nocturna, cantata la un pian dezacordat, reuseste sa salveze viata unui om, care poarta cu sine povara memoriei celorlalti.
Memoriile pianistului evreu Wladyslaw Szpilman, documente ale supravietuirii sale miraculoase in ghetoul varsovian, raman una dintre cele mai socante evocari ale Holocaustului. 
Ramas singur intr-o lume care se prabuseste, eroul se adapteaza si supravietuieste in cele mai incredibile imprejurari, ajutat de prieteni si, in final, printr-o incredibila intorsatura a sortii, de un capitan german care-i salveaza viata. Szpilman reuseste sa ramana un observator si un cronicar lucid al experientelor prin care trece, relatate pe tonul neutru, rece, al unor trairi incomplet asimilate inca la data scrierii acestui roman.






No comments:

Post a Comment